Floare soarelui

Generalitati

 

Pentru obtinerea unei productii de 2.5-3 t/ha sunt necesare 30-80 kg/ha azot, 50-120 kg/ha, fosfor si 80-140 kg/ha potasiu in substanta activa.

Floarea soarelui are un consum specific mai scazut in N si mai mare in K, fapt pentru care in ingrasamintele folosite ponderea trebuie sa aibe potasiul.

Daca scopul este o recolta cu calitati foarte bune (pentru consum alimentar) se recomanda folosirea Cropcare Standard 5 care este lipsit de clor.

Fertilizarea trebuie sa aiba loc primavara devreme, sau chiar odata cu semanatul. Fractionarea ingrasamintelor in cadrul acestei culturi nu se justifica. Pe solurile slab aprovizionate cu calciu, mai ales daca se asociaza si cu o carenta de magneziu, recolta scade simtitor. In asemenea situatii trebuie sa ridicam continutul i ncarbonat de calciu al solului.

Simptomele carentei de calciu, de obicei, apar pe frunzele tinere, prin brunificarea nervuriloe la inceput, continuand prin cloroza care inainteaza dinspre marginea frunzelor, iar la urma apar pete maronii.

Dintre microelemente in special borul (B) si sulful (S) contribuie la marirea productiilor, deci recomandam ingrasaminte care contin si aceste elemente. La carente de bor ne putem astepta in primul rand pe solurile puternic alcaline.

 

Momentul optim si scopul fertilizarii:

- Fertilizarea de baza:

Scopul: Asigurarea unei bune parti din elementele nutritive necesare pe parcursul perioadei de vegetatie. Datorita unei bune solubilizari si asimilari, in comparatie cu tehnologiile traditionale, se recomanda a avea loc primavara devreme. Pentru ca aceste ingrasaminte sa devina accesibile, plantele trebuie sa beneficieze de precipitatii de cel putin 25-30 mm.

Momentul: Inainte sau odata cu semanatul.

- Fertilizarea foliara:

 

Scopul: Prevenirea pierderilor cauzate de lipsa unor elemente nutritive, imbunatatirea calitatii si a rezistentei fata de boli.

Momentul: Concomitent cu tratamentele fito-sanitare sau la aparitia simptomelor de carenta. In cea de a doua situatie sunt inevitabile unele pierderi de productie, de aceea se recomanda aplicarea preventiva a fertilizarilor foliare cu ingrasaminte cu microelemente.

La cultura florii soarelui calitatea productiei este deosebit de importanta, iar tratamentele fitosanitare impotriva unor insecte sau boli sunt obligatorii in fiecare an. Specialistii Kemira recomanda fertilizari foliare cu Ferticare, a caror cost este mult sub avantajele obtinute. Prin faptul ca ele contin N, P, K, Mg, S, Fe, B, Mn, Mo, Cu, Zn, Co, I in anii secetosi asigura o vigoare mai buna a plantelor si calitatea productiei. Ingrasamintele din binecunoscuta familie Ferticare sunt complet (100%) solubile in apa

Fosforul si potasiul.

sol aprovizionat cu fosfor sol aprovizionat cu potasiu
  bine mediu slab

bine

Power 16

150-250 kg/ha

Power 5

150-250 kg/ha

Power 5

200-300 kg/ha

mediu

Power 16

200-300 kg/ha

Power 16

200-400 kg/ha

Power 5

250-450 kg/ha

slab

Power 7

Power 20

200-300 kg/ha

200-250 kg/ha

Power 7

300-400 kg/ha

Power 7

Power 5

300-500 kg/ha

400-500 kg/ha

Important! Pe un sol fertilizat cu gunoi de grajd se va micsora doza de P si K cu 20-30%. La o aplicare din toamna a complexelor, trebuie sa ave, grija ca doza de azot sa nu depaseasca 30 kg.ha substanta activa. In cazul florii soarelui pentru consum uman sub forma de seminte, se recomanda folosirea Cropcare Standard fara clor.

Azotul

Perioada
Inainte de semanat sau odata cu semanatul
Cantitatea de N (subst. activa)
30-80 kg/ha
Azotat de amoniu pHKcl peste 6
100-250 kg/ha
Calcamonium nitrat pHKcl sub 6
150-300 kg/ha
Obiectivul
Marirea productiei

 

Important! La calculul necesarului de azot trebuie avut in vedere compozitia complexelor aplicate. Daca am avut ca premergatoare leguminoase, trebuie micsorat doza de azit. Doza crescuta de azot creste riscul imbolnavirii cu ciuperci.

Fertilizarea faziala

Momentul
Impreuna cu tratamentele fitosanitare
Produsul Ferticare I
Doza 5 kg/ha, max. 1.5%
Obiectivul Prevenirea carentelor, imbunatatirea calitatii